Витамините са вещества, които в минимални количества са жизнено необходими за поддържане на нормалната дейност и доброто здравословно състояние на човека и живо

Витамините не само полезни, но и опасни?

Витамините не само полезни, но и опасни?Витамините са вещества, които в минимални количества са жизнено необходими за поддържане на нормалната дейност и доброто здравословно състояние на човека и животните, както и за тяхното правилно развитие. Те не са градивен елемент, още по-малко пък източник на енергия, но организмът изпитва непрекъсната нужда от тях.

"Vitа" значи живот!

Витамините са открити едва в началото на XX век от полския учен Казимир Функ, който успява да изолира от ориз вещество, действащо благотворно на хора, страдащи от болестта бери-бери, засягаща тежко нервната система у човека.

Наричат ги витамини - название, свързано с техния химичен строеж. Установено е наличие на аминогрупа, изключително важна за живота като цяло.

Днес е известно, че тези вещества регулират синтеза и активността на клетъчните ензими, като по този начин участват в регулацията на всички жизнени процеси.

Приемът на витамини е важен не само за хората, занимаващи се с активна спортна дейност, но и за тези, на които работата им е свързана с тежък физически труд.

Замърсяването на околната среда например изисква непрекъснато увеличаване на всекидневните нужди от витамини, особено пък в големите градове.

Стресът, предизвикан от активния начин на живот, алкохолът, никотинът, кофеинът, консервантите, както и средствата за контрацепция увеличават прогресивно нуждите на нашия организъм от витамини.

Всеизвестен факт е, че една цигара може да унищожи до 100мг витамин С в организма.

Ако в храната липсват витамини, нормалното протичане на физиологичните процеси в организма се нарушава.

Обръщайте внимание на дозировката витамините

Възможно ли е предозирането на витамините да доведе до интоксикация на организма и важи ли тезата на Парацелз, който твърди, че "Всички вещества са отровни. Само дозата прави едно вещество отрова или лекарство"?

В един дълъг период от време се считаше, че витамините са абсолютно безвредни субстанции, приемът на които може да бъде неограничен - и не само това, ами дори не се обръщаше внимание на особеностите на индивида (възраст, пол, физиологично състояние).

Желанието да бъдем здрави и силни се асоциираше с прием на витамини, стократно надвишаващ физиологичните дневни нужди на организма.

Процес, който неминуемо води до състояние, известно като хипервитаминоза - патологично състояние, свързано с прием на витамини в дози, многократно надвишаващи допустимите дневни нужди и водещо до интоксикация на организма.

Това е и разликата с авитаминозата, която пък е резултат от недостиг на определен витамин, свързано с нарушение на нормалните физиологични процеси в организма.

Би трябвало да се обърне внимание и на факта, че препоръчителната дневна доза витамини зависи от редица фактори като възраст, пол и общо здравословно състояние.

Какви могат да бъдат последиците от предозиране с витамини?

Не всички витамини са еднакво опасни.

С водноразтворимите витамини например се предозира по-трудно, отколкото с мастноразтворимите витамини, поради склонността на последните да се натрупват в телата ни.

Хипервитаминоза с витамин А

Натрупаните излишни количества витамин А в организма обикновено се свързват с прояви на токсичност и състояние, познато като хипервитаминоза.

Предозирането на витамин А може да стане по два начина:

 • еднократна употреба на витамина в доза, силно надвишаваща необходимата дневна потребност на организма;
 • при сравнително продължителен прием на ниски дози.

Особено застрашени се оказват малките деца, при които приемът на този витамин трябва да бъде с повишено внимание, както и хората, употребяващи алкохол във високи дози, при които абсорбцията на витамина е повишена, съответно и неговата токсичност.

Проявите на токсичност на витамин А са свързани със следните симптоми:

 • промяна в плътността на костите на черепа, изпъкнала фонтанела (бебета и малки деца);
 • повишено вътречерепно налягане;
 • замъглено зрение;
 • болка в костите и отток на съседните тъкани, намалена костна плътност, която впоследствие може да доведе до остеопороза;
 • намален апетит;
 • замаяност;
 • промени в съзнанието;
 • двоен образ, особено при малки деца;
 • сънливост;
 • главоболие;
 • увреждане на черния дроб;
 • гадене с последващо повръщане;
 • косопад;
 • пожълтяла и лющеща се кожа.

Хипервитаминоза с витамини от групата В

Предозирането на витамини от групата В е свързано с появата на тежки алергични симптоми, много често водещи до шок, както и редица нервнопсихични нарушения (напр. витамин В6, който води до:

 • изтръпване на крайниците;
 • поява на болка при движение;
 • наличие на епилептични припадъци;
 • безсъние;
 • нарушение в ритъма на сърдечно-съдовата система;
 • увреждане на черния дроб.

Хипервитаминоза с витамин С

Увеличеният прием на един от най-популярните и често приемани витамини, особено в сезона на грипа, рядко може да доведе до някакви сериозни последици за организма.

Високите дози приет витамин, водещи до някакво патологично състояние на организма, са свързани с:

 • нарушение в процесите на образуване на костите;
 • анемия;
 • нарушена обмяна на веществата;
 • стомашно разтройство;
 • потенциална опасност за жените във фертилна възраст;
 • съществува и риск, свързан с усвояване на излишното желязо в организма, вследствие на сравнително високите дози.

Хипервитаминоза с витамин Д

Под въздействие на слънчевата светлина в човешкия организъм се синтезира витамин Д, а добрата новина е, че няма опасност от прояви на токсичност при продължително излагане на слънце.

От друга страна обаче приемът на прекомерно високи количества витамин Д може да доведе до здравословни проблеми.

Този процес е особено характерен за малките деца и обикновено е резултат от необходимостта от прием на витамина, свързана с процесите на растеж.

Нерядко е и вследствие от прием на суплементи, като например масло от черен дроб на треска.

Излишъкът на витамин Д в организма води до необичайно високи нива на калций в кръвта, в резултат на което се появява реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани.

Ето защо допълнителният прием на витамин Д задължително трябва да бъде консултиран със специалист в областта.

Симптомите на токсичност, които се наблюдават при предозиране, са следните:

 • запек;
 • <намален апетит и загуба на тегло (анорексия);
 • дехидратация;
 • мускулна слабост;
 • високи нива на калций в кръвта;
 • повръщане;
 • умора;
 • раздразнителност.

Хипервитаминоза с витамин Е

Когато количеството доставян на организма витамин Е е по-голямо от необходимото дневно такова, обикновено се наблюдава повишаване на артериалното налягане.

Този витамин в определени случаи може да играе ролята на антикоагулант, а това означава, че съществува възможност да увеличи риска от проблеми с кръвосъсирването.

Внимателни в този случай трябва да бъдат пациенти, приемащи варфарин, които не бива да приемат добавки, съдържащи витамина, без съгласието на своя лекар.

Приетата най-висока доза витамин Е или т. нар. допустима горна граница е малко вероятно да доведе до проблеми с кръвосъсирването.

И все пак да се пазим от или да търсим витамините в храната си?

Колкото и да ни се иска, витамините не са чудотворните лекарства за всичко.

Вярно е, че те са необходими за развитието и жизнеността на целия човешкия организъм, но в подчертано минимални количества.

Някои от тях регулират химическите процеси, други са части от ензимите, необходими за метаболизма на клетките, трети пък директно оказват влияние върху функционирането на организма.

От друга страна повишеното физическо натоварване и внасянето на белтъчини и въглехидрати значително повишават дневните нужди от витамини.

Това означава, че в подобни случаи са необходими и други жизненоважни вещества - минерали.

Повишеният прием на витамини изисква съответното количество минерали, защото ако минералите са в редуцирано количество, тогава витамините не са в състояние да задоволяват пълноценно.

Източник: тук

Ключови думи : витамините, здраве, опасни,


Автор : от интернет
Четена : 2135
Дата : 22 October 2011

Сподели в: Най-четениМясто за Вашата реклама

Архив статии

Място за Вашата реклама
Development studio
Su djok алтернативна медецина

Етикети

aлкохол, aнанас, aнтиксиданти, aрогия пача, aюрведа, eсен, kафе, Kолоездене, kортизол, L-теанин, NASA, oмега мастните киселини, PowerBall, pепички, spa, UV лъчите, wellness, авокадо, аеробика, акай бери, акне, аксесоари, алергия, алкална вода, алое вера, амарант, амла, анасон, антибактериална съст, антиоксидант, антиоксиданти, арганово масло, ароматна част, аромотерапия, артишок, аспержи, аспирин, Аюрведа, бaсейн, бадеми, бамбуков масаж, банан, баня, безсъние, белтъчини, билка, билки, билколечение, биоцитрин, Бира, болка, боров екстракт, боровинка, бреза, броколи, бъбреци, бъз, бягане, бял равнец, ваканция, варене, вегетарианството, Великден, вечер, вечната младост, вино, витамин, витамин c, витамини, витамините, витаминозна, вишни, вкусно, вода, водна аеробика, водорасли, вредители, вредни храни, въглехидрати, въглехидратите, вълшебното топче, вяра, гейнър, Гимнема Силвестре, гладуване, глутен, глутенова непоносимо, глюкоза, горещина, грейзинг, грейпфрут, грипа, грозде, гъба, движение, депресия, детоксикация, джанки, джинджифил, диамантена терапия, Дивият ямс, диета, диетата за релеф, диети, диетите, диетична, диня, добавка, домати, домашен любимец, дюлa, Е - тата, евкалипт, езда, елдата, есен, етерични масла, етерично масло, ефедра, желязото, жожоба, жълт кантарион, заболявания, зала, заленчук, затлъстяване, захар, здрaве, здраве, здравословно хранене, зеле, Зелен фасул, зелен чай, Зелени сливи, зеленчук, зима, златен корен, Зумба, изключително, изкушения, Изометрия, имел, индииски орех, инсулин, йога, калий, калкан, кални бани, калотропис гигантеа, картоф, кафе, кашкавал, кверцетин, кедрови ядки, кестени, киви, киноа, кисело зеле, кисело мляко, клеева тинктура, клякане, кожа, кокосов орех, колеус форсколий, консерванти, коприва, копър, кордицепс, коса, крайници, кралския зеленчук, красота, круши, лайка, Лактоферин, лаптоп, латиноамерикански та, Ледената баня, лечебен, лимец, лимон, липа, лук, лунни фази, лятната ваканция, лято, лятото, магданоз, магнитни бури, мазнини, майчиното мляко, макадамия, манго, мандарина, масаж, маслини, маточина, мента, ментово масло, метаболизъм, минерален баланс, минерали, минерални соли, монозахариди, море, моркови, мурсалски чай, мускули, Мушмули, мъже, напитки, нар, невен, неизменна, нисковъглехидратна диета, обикновен глог, овесената слама, омега 3, омега 3 киселини, Омега-3, опасни, ориз, орторексия, открито, отслабване, оцветители, оцет, палмово масло, папая, парна, парфюм, патладжан, периодично гладуване, песимизъм, печурка, пикногенол, пица, плаж, плодовата, плодове, плодовете, подправка, подправки, подпрвки, полуфабрикати, помело, потене, почивка, правилa, праз лук, праскови, продукти, пролет, пролетта, прополис, просо, Протеин, протеинов шейк, псамотерапия, псамотерапията, пуканки, пъпеш, пясък, работа, разболеете, разширени вени, райска ябълка, рак на черния дроб, ревен, релакс, релаксация, Рецепта, риба, рибено масло, рожков, рукола, сауна, сексът, семена, силен аромат, силна антивирусна, сини сливи, сирене, Сладолед, слънце, смокина, смрадлика, смях, сол, Соя, спа, спанак, спирулина, спокоиствие, спорт, Среднощните закуски, стави, стриите, студ, сусам, схващане, сън, сьомга, тайни, татуировки, тахан, терапия, тиква, тичане, топка, тренировки, трюфел, тученица, умора, упражнение, уред, фейсбилдинг, фелодендрон амуренсе, фибри, фитбол, фитнес, фитнес аксесоари, фитнес танц, фитнес тренировка, фитотерапия, Фолиева киселина, хвойна, хелиотерапия, хималайска сол, холестерол, холестерола, хомеопатия, хранa, храна, хранене, храни, хранителен режим, хранителни добавки, хумулон, царевица, царевична коса, цвеклото, цветове, целулит, целулитa, чай, червено, червеното цвекло, череша, черница, чесън, чия, чушки, Шиатцу масаж, Шиацу масаж, шипка, шишарки, шоколад, шоколадът, щастие, юмейхо масаж, ябълка, ябълков оцет, яйца