Всяка дама, подвластна на красотата и суетата, мечтае за гладка и еластична кожа на лицето, без тъмни кръгове под очите, с матов или копринен тен. Защото свежат

Фейсбилдинг

Всяка дама, подвластна на красотата и суетата, мечтае за гладка и еластична кожа на лицето, без тъмни кръгове под очите, с матов или копринен тен. Защото свежата и здрава кожа е своеобразен израз на един природосъобразен начин на живот, в който определено липсват цигарите и алкохола, а спортът и рационалното хранене са от първостепенно значение.

feysbildingНашето лице се състои от 57 мускула, но за съжаление само малка част от тях са активни. А мускулите, "лишени" от движение, постепенно отслабват, тонусът се понижава и те се отпускат. В резултат се появяват торбички под очите, отпускат се бузите и брадичката, горните клепачи "натежават". Единствено мимическите мускули са тези, които работят постоянно, изразявайки нашите грижи, емоции и настроения. Оставяйки своя отпечатък дори и върху младото лице, по челото се образуват малки бръчици-издайници, между веждите се получават гънки, нагъват се ъгълчетата на очите, образува се т. нар. "пачи крак"... а дамата е само на 25!

Оказва се, че не можем да спрем физиологичния процес на стареене на кожата, защото това е неизбежна част от нашия живот, но можем да се отървем от досадните бръчки с помощта на кремове с лифтинг ефект, пилинг, корекции с лазер, подкожни инжекции с  биологични вещества - хиалуронова киселина или собствени мазнини, хирургическа намеса или ботокс терапия. Но в последно време особена популярност добива т. нар. face-building или гимнастика за лице. Тя представлява превантивен нехирургичен метод в борбата срещу бръчките и в запазването на свежия вид на лицето. А ефективно съчетана с масаж и подходящи козметични средства, се превръща във важно условие за поддържане на тонуса на кожата. Защото ако с упражнения заставим мускулите на лицето да работят равномерно и правим това редовно, могат да се получат изненадващи резултати. Практиката показва, че кожата на лицето запазва своя тонизиран и здрав вид, тренираните мускули увеличават обема си, като по този начин бръчките се заглаждат и подчертават контура.

Какво да направим, за да бъде ефективен фейсбилдингът?

 • Необходимо е кожата на лицето да бъде абсолютно чиста - дегримирана и измита.
 • След упражненията лицето се измива с хладка вода и се нанася тънък слой хидратантен крем.
 • Гимнастиката се изпълнява в седнало положение, а гърбът трябва да бъде изправен.
 • Важно е при изпълнение на упражненията да не се задържа дишането, но е необходимо силно напрежение, което да бъде в рамките на 5 - 10 секунди, в зависимост от самото упражнение.
 • Максималният брой повторения за едно упражнение е 10 пъти.

Упражнения за мимическите мускули на лицето

 • Плътно отваряйте и затваряйте очите си, като едновременно придържате техния външен край с показалеца и средния пръст.
 • С изправена глава бавно движете очите в кръг: първо наляво, а след това надясно.
 • Гледайки напред, повдигнете долния клепач към горния, задръжте 2 секунди, след това отпуснете клепача.

Упражнения за очите

 • Упражнения за горния клепач - поставете по 4 пръста над всяка вежда и притиснете, опитвайки се да ги повдигнете нагоре при плътно затворени очи за около 6 секунди. След това отпуснете и отворете очи.
 • Упражнения за долния клепач - поставете по 4 пръста под очите и здраво зажумете за около 6 секунди, след което махнете пръстите си и отворете очи.
 • Упражнения за очните мускули - стягате леко мускулите на шията и лицето, и завъртате очи първо по посока на часовниковата стрелка, а после обратно. След това отпуснете мускулите за 2 - 3 секунди и отново повторете.
 • Против бръчки около очите - сложете пръсти в ъгълчетата на очите и внимателно плъзнете нагоре, притворете очи и отпуснете.

Упражнения за челoто

 • Поставете показалците в долната част на челото, точно над двете вежди. Натиснете леко в посока надолу, като в същото време се опитвате да повдигнете веждите нагоре, сякаш изразявате учудване.
 • Опитайте се да стегнете челото и да го повдигнете нагоре към линията на косата, спуснете клепачи и затворете очи, като задържите 5 - 7 секунди.
 • С вътрешната страна на показалците "изглаждате" челото в посока от носа към слепоочията.

Упражнения за шията

 • Стиснете зъби и отпуснете долната уста, колкото е възможно по-надолу, като непременно трябва да почувствате как се напряга големият шиен мускул и фиксирайте в това положение 5 секунди, отпускате и повтаряте.
 • Отметнете глава назад, силно стиснете зъби, а плещите отпуснете надолу. След това започвате да движите долната челюст нагоре и надолу. Това упражнение може да се изпълнява, като главата се опира на облегалката на канапето, но е необходимо да се започне с по-малко повторения, защото съществува реална опасност от мускулна треска.

Упражнения за устните

 • Произнасяйте многократно гласните букви: "и" и "у", действа тонизиращо на кожата около устните.
 • Надуйте бузи и започнете да премествате въздуха от ляво на дясно и обратно, повторете няколко пъти.
 • Надуйте бузите, като вдишвате дълбоко през носа, след което издишайте през стиснати устни в малка струйка въздух.

Младо, пламенно и обаятелно лице - как да го постигнем?

Преди всичко трябва да отбележим, че в основата на здравата и красива кожа са доброто физическо и психическо здраве на жената. Известно е, че кожата отразява вътрешното състояние и здравето на човека, тя се превръща в огледало на душевния му мир. В ежедневните грижи за деликатната кожа на лицето от първостепенно значение се оказва измиването. Препоръчително е това да става с хладка вода, защото ако кожата се третира постоянно със студена вода, тя става бледа, суха, повяхнала. А студената вода е особено вредна за жените със суха кожа. Измиването с прекалено гореща вода пък води до разширение на съдовете и порите, а това може да доведе до появата на бръчки. Освен това добре би било измиването на лицето да става отдолу нагоре, а очите - от слепоочията към носа. Следващият етап е подсушаването - кърпата за лице трябва да бъде мека, като с нея само попивате излишната влага, без да търкате лицето си!

Следващата стъпка е използването на подходящ за кожата подхранващ крем, който се оказва добър съюзник в борбата за младо и обаятелно лице. Клетките на епидермисът (кераноцити) се нуждаят от балансирано подхранване с олигоелементи, за да функционират правилно, в нормален ритъм. Подхранващият крем се нанася на малки туфички с чисти пръсти върху челото, страните, носа, брадичката и шията. За максималния му ефект върху кожата не е определящо неговото количество, а начинът му на нанасяне - задължително с кръгови и възходящи движения.

Благоприятен ефект оказва и приемът на витамини и минерали. Например витамин А е полезен в т. нар. "отдалечаване" на бръчките; витамин Е намалява вредното влияние на свободните радикали; витамин F поддържа състоянието на клетъчните мембрани в оптимална форма, а витамин С изпълнява ролята на своеобразен катализатор за действието на останалите витамини.

Ефектът от фейсбилдингът ще се засили, ако си правим и маски против бръчки

Фейсбилдинг трябва да се практикува още в ранна младост, дори преди появата на малките бръчици. Въпреки че попада в групата на нехирургическите методи за въздействие върху пластиката на лицето, фейсбилдингът много трудно може да възстанови нанесените от времето и неправилните грижи поражения. За съжаление на определена възраст (50 - 60 год) кожата става атонична (отпусната). В този случай нито кремовете, нито физиотерапията или инжекциите биха били полезни. Единственият изход се оказва пластичната операция или хирургичният лифтинг. Но дори и тук гимнастиката за лице би била полезна, защото няма да позволи допускането на нови увреждания.

Източник: тук

Ключови думи : фейсбилдинг, красота, здраве, упражнение, витамини,


Автор : от интернет
Четена : 5559
Дата : 05 January 2012

Сподели в: Най-четениМясто за Вашата реклама

Архив статии

Място за Вашата реклама
Development studio
Su djok алтернативна медецина

Етикети

aлкохол, aнанас, aнтиксиданти, aрогия пача, aюрведа, eсен, kафе, Kолоездене, kортизол, L-теанин, NASA, oмега мастните киселини, PowerBall, pепички, spa, UV лъчите, wellness, авокадо, аеробика, акай бери, акне, аксесоари, алергия, алкална вода, алое вера, амарант, амла, анасон, антибактериална съст, антиоксидант, антиоксиданти, арганово масло, ароматна част, аромотерапия, артишок, аспержи, аспирин, Аюрведа, бaсейн, бадеми, бамбуков масаж, банан, баня, безсъние, белтъчини, билка, билки, билколечение, биоцитрин, Бира, болка, боров екстракт, боровинка, бреза, броколи, бъбреци, бъз, бягане, бял равнец, ваканция, варене, вегетарианството, Великден, вечер, вечната младост, вино, витамин, витамин c, витамини, витамините, витаминозна, вишни, вкусно, вода, водна аеробика, водорасли, вредители, вредни храни, въглехидрати, въглехидратите, вълшебното топче, вяра, гейнър, Гимнема Силвестре, гладуване, глутен, глутенова непоносимо, глюкоза, горещина, грейзинг, грейпфрут, грипа, грозде, гъба, движение, депресия, детоксикация, джанки, джинджифил, диамантена терапия, Дивият ямс, диета, диетата за релеф, диети, диетите, диетична, диня, добавка, домати, домашен любимец, дюлa, Е - тата, евкалипт, езда, елдата, есен, етерични масла, етерично масло, ефедра, желязото, жожоба, жълт кантарион, заболявания, зала, заленчук, затлъстяване, захар, здрaве, здраве, здравословно хранене, зеле, Зелен фасул, зелен чай, Зелени сливи, зеленчук, зима, златен корен, Зумба, изключително, изкушения, Изометрия, имел, индииски орех, инсулин, йога, калий, калкан, кални бани, калотропис гигантеа, картоф, кафе, кашкавал, кверцетин, кедрови ядки, кестени, киви, киноа, кисело зеле, кисело мляко, клеева тинктура, клякане, кожа, кокосов орех, колеус форсколий, консерванти, коприва, копър, кордицепс, коса, крайници, кралския зеленчук, красота, круши, лайка, Лактоферин, лаптоп, латиноамерикански та, Ледената баня, лечебен, лимец, лимон, липа, лук, лунни фази, лятната ваканция, лято, лятото, магданоз, магнитни бури, мазнини, майчиното мляко, макадамия, манго, мандарина, масаж, маслини, маточина, мента, ментово масло, метаболизъм, минерален баланс, минерали, минерални соли, монозахариди, море, моркови, мурсалски чай, мускули, Мушмули, мъже, напитки, нар, невен, неизменна, нисковъглехидратна диета, обикновен глог, овесената слама, омега 3, омега 3 киселини, Омега-3, опасни, ориз, орторексия, открито, отслабване, оцветители, оцет, палмово масло, папая, парна, парфюм, патладжан, периодично гладуване, песимизъм, печурка, пикногенол, пица, плаж, плодовата, плодове, плодовете, подправка, подправки, подпрвки, полуфабрикати, помело, потене, почивка, правилa, праз лук, праскови, продукти, пролет, пролетта, прополис, просо, Протеин, протеинов шейк, псамотерапия, псамотерапията, пуканки, пъпеш, пясък, работа, разболеете, разширени вени, райска ябълка, рак на черния дроб, ревен, релакс, релаксация, Рецепта, риба, рибено масло, рожков, рукола, сауна, сексът, семена, силен аромат, силна антивирусна, сини сливи, сирене, Сладолед, слънце, смокина, смрадлика, смях, сол, Соя, спа, спанак, спирулина, спокоиствие, спорт, Среднощните закуски, стави, стриите, студ, сусам, схващане, сън, сьомга, тайни, татуировки, тахан, терапия, тиква, тичане, топка, тренировки, трюфел, тученица, умора, упражнение, уред, фейсбилдинг, фелодендрон амуренсе, фибри, фитбол, фитнес, фитнес аксесоари, фитнес танц, фитнес тренировка, фитотерапия, Фолиева киселина, хвойна, хелиотерапия, хималайска сол, холестерол, холестерола, хомеопатия, хранa, храна, хранене, храни, хранителен режим, хранителни добавки, хумулон, царевица, царевична коса, цвеклото, цветове, целулит, целулитa, чай, червено, червеното цвекло, череша, черница, чесън, чия, чушки, Шиатцу масаж, Шиацу масаж, шипка, шишарки, шоколад, шоколадът, щастие, юмейхо масаж, ябълка, ябълков оцет, яйца