билколечението е старо колкото света. Не трябва да се забравя и, че лекуването с билки изисква повече търпение, постоянство и време, защото лечебният ефект идва

Има ли лечебни чайове?

does_healing_teasБилките могат да облекчат много от нашите оплаквания

Известна е мисълта, че билколечението е старо колкото света. Не трябва да се забравя и, че лекуването с билки изисква повече търпение, постоянство и време, защото лечебният ефект идва значително по-бавно. В замяна - билките се приемат лесно, без токсични промени в организма, а при правилното прилагане се постига не само пълно излекуване, но и укрепване на организма. Поради тази причина се препоръчва билките да се използват и от здрави хора при физическа и умствена умора, както и за повишаване устойчивостта и трудоспособността на организма.

 Бреза - особено полезна за пикочните пътища

Нежните листа от бреза са идеални, за да се стопира започващо възпаление на пикочния мехур. Те стимулират производството на урина и по този начин се грижат мехурът да бъде добре снабден с течност. Дължи се на наличието на - флавоноиди в листата на брезата, които повишават проходимостта на пикочните пътища и количеството урина. Други съставки, които подпомагат този процес, са етерични масла, сапонини и танини.

Чаят от бреза намира приложение:

 • за промивка при бактериални и възпалителни заболявания на пикочните пътища и при наличие на песъчинки в бъбреците;
 • като допълнително средство при ревматизъм;
 • като диуретик за отводняване, с изразено пикочогонно действие;
 • повлиява добре някои кожни болести, като екземи, лишеи, обриви.

През пролетта се наблюдава т.нар. плач на брезите (изтичане на брезовия сок). Отделя се сок в продължение на 12 дни, който е с изключително ценни свойства. Богат е на необходимите за организма захари, органични киселини, ферменти, както и соли на някои елементи (калций, магнезий и желязо). Специалисти го препоръчват при лечение на авитаминоза, болести на кръвта, ставите, кожата, ангина, бронхит и пневмония. Сокът от бреза притежава кръвотворно действие, способства за бързото очистване на организма от вредни вещества и стимулира обмяната на веществата.

Брезовият сок има не само терапевтично, но и тонизиращо действие, което означава, че може да се приема и от здрави хора с цел укрепване на съпротивителните им сили и повишаване на работоспособността.

 Коприва - успешно се бори с шлаките

Както и брезата, копривата спомага за отделянето на урина. Тя обаче притежава и допълнителен ефект - съдейства за премахване на шлаките, което я прави идеална билка в борбата със затлъстяването. В състава на копривата се откриват редица ценни вещества, полезни за здравето на организма. Известно е, че в 100г пресни листа от коприва се съдържат около 84г вода, 2 - 3г белтъчини, 3 - 4г захари и около 5 - 6г разтворими вещества, а също етерично масло, флавоноиди и дъбилни вещества. Освен това копривата съдържа много незаменими аминокиселини, органични киселини, ферменти и хлорофил. В свежите зелени листа има около 100мг витамин С и около 10мг каротин, както и значителни количества от витамините К, D, Е и от групата В.

По своя минерален състав копривата е много по-близка до спанака и киселеца, но съдържанието на желязо (около 3,9мг) в нея е значително по-високо. Което своевременно я превръща в изключително добра хранителна добавка за болни, страдащи от изтощение на организма, анемия и след преживяни тежки операции. От друга страна богатото съдържание на калиеви соли, прави копривата полезна при заболявания, които протичат със задържане на вода в тялото, както и при сърдечно-съдови нарушения. Съвременни диетолози препоръчват за освежаване сок от коприва самостоятелно или в съчетание с други плодове и зеленчуци (моркови, ябълки, портокали и лимони). Единственото противопоказание за приема на сок от коприва е наличието на камъни в бъбреците.

Полезните свойства на копривата са били известни още в древността, когато хората са я използвали заедно с корените и семената при нервни смущения, отслабване на паметта, за укрепване на духа и кръвоносните съдове.

Днес копривата се използва за лечение на:

 • анемия, обилна менструация, маточни кръвотечения, кръвотечение от носа;
 • храносмилателни смущения, съпроводени с диария, нарушена обмяна на веществата, захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм;
 • бъбречни заболявания, като диуретично средство;
 • отоци, натъртвания, косопад.

 Салвия - първокласен антисептик, който ускорява заздравяването на тъканите

Чаят от салвия е широко разпространен сред германските лечители като силно ефективно противовъзпалително и кръвоспиращо средство. В нашата страна салвията или още градинският чай намира приложение като средство, ограничаващо потоотделянето.

Салвията, като уникален лек от природата, е богата на етерично масло (около 1 - 2,5%), съдържащо туйон (около 50%), цинеол (около 15%), както и други терпени (борнеол, камфора, пинен, цедрен - около 15%), и около 15% сесквитерпени. В листата освен това се открива и наличие на горчивия двутерпенов лактон карнозол, тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, около 8% катехинови дъбилни вещества, флавоноиди (производни на лутеолина и апигенина), β-ситостерол, витамините В1 и С, каротен, фумарова и никотинова киселина. Някои от компонентите на градинския чай се използват за създаване на нови лекарствени продукти против деменция и Алцхаймер, тъй като повлияват ензим, отговорен за нарушението на паметта.

За какво е полезна най-много салвията?

 • подобрява храносмилането, успокоява стомашните неразположения, облекчава състояния като гастрит, колит, метеоризъм;
 • повлиява благоприятно терапията при възпален черен дроб и жлъчен мехур;
 • регулира цикъла и стопира болките, свързани с него;
 • оказва добър ефект при лечение на дихателни заболявания - фарингит, ангина, катар на горните дихателни пътища;
 • под формата на чай салвията се използва при простуда, продължителният й прием потиска развитието на остри респираторни заболявания и укрепва имунната система;
 • под формата на отвара се използва при изгаряния, кожни заболявания, бяло течение.

 Маточина - помага при нервен стомах

Маточината или т.нар. лимонче е особено полезна билка за хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение. Защото листата с мек лимонов вкус действат успокояващо на нервната система и облекчават породени от напрежение смущения на - стомаха и червата.

Съдържа етерично масло, в състава на което влизат ситрал, цитронелол, гераниол, линалол и др. Ясно изразеното седативно действие се дължи именно на цитрала. Освен това в дрогата се откриват тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, 5% дъбилни вещества и захарта стахиоза.

Маточината има следното действие:

 • успокоява гаденето при бременни жени, потиска повръщането, стимулира апетита и процесите на храносмилане;
 • успокоява нервната система и има спазмолитично, болкоуспокояващо и противогърчово действие;
 • успешно се пролага при лечение на различни нервни нарушения - неврози, неврастении, мигрена, виене на свят, а също и при нередовна менструация.

Сладки сънища с... хмел!

Богат на фитоестрогени, листата му са известни с успокояващите си свойства по време на цикъл. Хмелът влиза в състава на лекарства, предназначени да улеснят съня, приписват му свойства на афродизиак. За лечебни цели се използват шишарковидните съцветия и жлезите, които съдържат от 1 - 3% етерично масло с различен състав. Най-високо е съдържанието на алифатния терпен мирцен и сесквитерпените фарнезен и хумулен. В състава на етеричното масло са установени над 100 съединения от най-различен тип. От смолистото вещество на дрогата са изолирани редица флороглуцинови производни, между които хумулон и лупулон със силно горчив вкус. На тези съединения се дължи седативното действие, но те твърде лесно се окисляват, изомеризират и полимеризират, с което губят биологичната си активност. Освен това дрогата е богата на флавоноиди, както и производни на кверцетина и кемпферола. Установени са и тритерпени. Специфичният силен мирис на свежите листа може да причини главоболие, когато се берат. За предпочитане са сушените и готови за употреба листа, които се намират в билковите аптеки.

Шишарките на хмела намират следното приложение:

 • имат болкоуспокояващо и противоспастично действие, а също така притежават диуретично и противовъзпалително действие;
 • подобряват храносмилането и стимулират апетита;
 • повлияват благоприятно възпалението на жлъчния мехур и жлъчните пътища;
 • прилагат се при нервна възбуда, безсъние, климактерични нервни оплаквания;
 • доказано е, че екстракт от шишарките на хмел е с естрогенен ефект.

 Имел - подобрява кръвообращението

Имелът подпомага кръвообръщението, полезен е при високо кръвно налягане и предпазва от атеросклероза.В химичният състав на имелът се откриват: витамин С, восъци, смолисти вещества, холин, ацетилхолин, флавоноиди, танини, олеанолова киселина и токсин с белтъчна пририда, наречен вискотоксин.

Имелът се използва като:

 • хипотензивно средство в ранните стадии на хипертонична болест;
 • ефективно средство срещу виене на свят и главоболие, прилага се и при атеросклероза;
 • в древността често е бил използван за лечение на епилепсия, хистерия, както и при хемороидални и маточни кръвотечения;
 • трябва да се има предвид, че в големи дози дрогата е отровна, което не предвижда продължителната й употреба.

Няма съмнение, че едни от най-добрите илачи срещу често срещани и повтарящи се заболявания растат в нашата градина, на полянката пред блока или дори край пътя, но силата им е всепризната - те носят облекчение на хората от векове. Богати на олигоелементи, фитоестрогени и минерали, билките се включват дори в състава на някои медикаменти, предназначени да се справят тези заболявания. Още една причина да отстраним неразположенията с изцяло натурални средства. Богато надарена е българската земя с това зелено богатство - билките. Нужно е само да го пазим, да не го подценяваме и да го използваме разумно.

Източник: тук

Ключови думи : имел, билколечение, маточина, бреза, шишарки, коприва, храна,


Автор : от интернет
Четена : 6318
Дата : 10 April 2011

Сподели в: Най-четениМясто за Вашата реклама

Архив статии

Място за Вашата реклама
Development studio
Su djok алтернативна медецина

Етикети

aлкохол, aнанас, aнтиксиданти, aрогия пача, aюрведа, eсен, kафе, Kолоездене, kортизол, L-теанин, NASA, oмега мастните киселини, PowerBall, pепички, spa, UV лъчите, wellness, авокадо, аеробика, акай бери, акне, аксесоари, алергия, алкална вода, алое вера, амарант, амла, анасон, антибактериална съст, антиоксидант, антиоксиданти, арганово масло, ароматна част, аромотерапия, артишок, аспержи, аспирин, Аюрведа, бaсейн, бадеми, бамбуков масаж, банан, баня, безсъние, белтъчини, билка, билки, билколечение, биоцитрин, Бира, болка, боров екстракт, боровинка, бреза, броколи, бъбреци, бъз, бягане, бял равнец, ваканция, варене, вегетарианството, Великден, вечер, вечната младост, вино, витамин, витамин c, витамини, витамините, витаминозна, вишни, вкусно, вода, водна аеробика, водорасли, вредители, вредни храни, въглехидрати, въглехидратите, вълшебното топче, вяра, гейнър, Гимнема Силвестре, гладуване, глутен, глутенова непоносимо, глюкоза, горещина, грейзинг, грейпфрут, грипа, грозде, гъба, движение, депресия, детоксикация, джанки, джинджифил, диамантена терапия, Дивият ямс, диета, диетата за релеф, диети, диетите, диетична, диня, добавка, домати, домашен любимец, дюлa, Е - тата, евкалипт, езда, елдата, есен, етерични масла, етерично масло, ефедра, желязото, жожоба, жълт кантарион, заболявания, зала, заленчук, затлъстяване, захар, здрaве, здраве, здравословно хранене, зеле, Зелен фасул, зелен чай, Зелени сливи, зеленчук, зима, златен корен, Зумба, изключително, изкушения, Изометрия, имел, индииски орех, инсулин, йога, калий, калкан, кални бани, калотропис гигантеа, картоф, кафе, кашкавал, кверцетин, кедрови ядки, кестени, киви, киноа, кисело зеле, кисело мляко, клеева тинктура, клякане, кожа, кокосов орех, колеус форсколий, консерванти, коприва, копър, кордицепс, коса, крайници, кралския зеленчук, красота, круши, лайка, Лактоферин, лаптоп, латиноамерикански та, Ледената баня, лечебен, лимец, лимон, липа, лук, лунни фази, лятната ваканция, лято, лятото, магданоз, магнитни бури, мазнини, майчиното мляко, макадамия, манго, мандарина, масаж, маслини, маточина, мента, ментово масло, метаболизъм, минерален баланс, минерали, минерални соли, монозахариди, море, моркови, мурсалски чай, мускули, Мушмули, мъже, напитки, нар, невен, неизменна, нисковъглехидратна диета, обикновен глог, овесената слама, омега 3, омега 3 киселини, Омега-3, опасни, ориз, орторексия, открито, отслабване, оцветители, оцет, палмово масло, папая, парна, парфюм, патладжан, периодично гладуване, песимизъм, печурка, пикногенол, пица, плаж, плодовата, плодове, плодовете, подправка, подправки, подпрвки, полуфабрикати, помело, потене, почивка, правилa, праз лук, праскови, продукти, пролет, пролетта, прополис, просо, Протеин, протеинов шейк, псамотерапия, псамотерапията, пуканки, пъпеш, пясък, работа, разболеете, разширени вени, райска ябълка, рак на черния дроб, ревен, релакс, релаксация, Рецепта, риба, рибено масло, рожков, рукола, сауна, сексът, семена, силен аромат, силна антивирусна, сини сливи, сирене, Сладолед, слънце, смокина, смрадлика, смях, сол, Соя, спа, спанак, спирулина, спокоиствие, спорт, Среднощните закуски, стави, стриите, студ, сусам, схващане, сън, сьомга, тайни, татуировки, тахан, терапия, тиква, тичане, топка, тренировки, трюфел, тученица, умора, упражнение, уред, фейсбилдинг, фелодендрон амуренсе, фибри, фитбол, фитнес, фитнес аксесоари, фитнес танц, фитнес тренировка, фитотерапия, Фолиева киселина, хвойна, хелиотерапия, хималайска сол, холестерол, холестерола, хомеопатия, хранa, храна, хранене, храни, хранителен режим, хранителни добавки, хумулон, царевица, царевична коса, цвеклото, цветове, целулит, целулитa, чай, червено, червеното цвекло, череша, черница, чесън, чия, чушки, Шиатцу масаж, Шиацу масаж, шипка, шишарки, шоколад, шоколадът, щастие, юмейхо масаж, ябълка, ябълков оцет, яйца